Missä yhdistyvät kantaaottavat keskustelut, monipuolinen taide ja matalankynnyksen paikat niin suvaitsevaisuuden kuin myös konkreettisten kynnysten muodossa?
Koko Helsinkiin levittäytyvässä ilmaisessa, raja-aitoja rikkovassa ja esteettömässä Disability Day Art & Action-verkostofestivaalissa, tänä vuonna jo neljättä kertaa! Syksystä ei siis tekemisen meininkiä puutu, kun erilaiset ihmiset pääsevät kohtaamaan taiteen, kulttuurin ja asiaohjelman parissa.
Tuttavallisemmin DiDana tunnettu kansainvälistä vammaisten päivää juhlistava festivaali haluaa paitsi muovata asenteita myös nostaa pinnalle esiintyjäkavalkadillaan tuntemattomampia helmiä eri taiteenaloilta. Tapahtuma nostaa keskustelunaiheeksi tasa-arvoon liittyvät polttavat kysymykset sekä pureutuu niihin tabuihin, joita vammaisuudessa vielä on jäljellä.
Sari Salovaara kirjoittaa Kulttuuria kaikille -palvelun blogissa Henkilökunta bloggaa: “Kaavamainen olettamus saa meidät mieltämään tanssijan kehon tietynlaiseksi tai odottamaan näyttelijältä puhuttuja vuorosanoja. Siksi liikuntavammainen tanssija ja viittomakielellä kommunikoiva näyttelijä ovat ajattelulle dynamiittia. Heidän tekemänsä taiteen kautta toteutuu myös yksi taiteen perimmäisistä tehtävistä: se haastaa katsojan tarkastelemaan yhteiskuntamme itsestäänselvyyksiä ja kyseenalaistamaan käsityksiä niin sanotusta normaalista. Taiteilijat osoittavat harhaluuloiksi oletuksia ja pakottavat kysymään itseltämme, että onko päässämme paljonkin rajoja, joita siellä ei tarvitsisi olla.”
DiDan asiaohjelmassa käsitellään yksilön oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin, joka on kyllä taattu periaatteessa jokaiselle lainsäädännössä ja sopimuksissa. Käytännössä kuitenkin törmäillään ahtaisiin rajoihin. Vaikka jokainen vammainen ihminen pohjimmiltaan kokisi olevansa tavallinen ihminen siinä missä muutkin, hänellä on järjestettävänään hyvin monta arkiseen elämään ja opiskelun mahdollistumiseen liittyvää asiaa ennen kuin taiteellisille intohimoille on tilaa ja tilaisuuksia.
Kaikki DiDan tapahtumat tehdään aina mahdollisimman saavutettaviksi viittomakielen tulkkausten, induktiosilmukoiden, ramppien ja kirjoitustulkkausten osalta. Tapahtumamme ovat ilmaisia ja esteettömiä ja kaikille avoimia. DiDa muistuttaa vapaudesta tehdä omannäköistä jälkeä, sekä kaikille ihmisille yhteisestä ilmaisun ja jakamisen voimasta. Vaikka tapahtuman ilme on iloinen, taustalla on muutakin. Tapahtuman kautta halutaan tehdä tunnetuksi kansainvälistä vammaisten päivää ja tähän liittyviä kysymyksiä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta.
Toivotamme sinut sydämellisesti tervetulleeksi olemaan osallisena DiDa 2019 -verkostofestivaalia osallistujana, esiintyjänä, vapaaehtoisena tai muuten vain yleisenä kannattajana. Festivaali ei olisi yhtä upea ilman yleisöä ja mielettömiä yhteistyökumppaneitamme.
Tänä vuonna DiDaa juhlitaan jälleen Helsingin kaupunginmuseolla tiistaina 3.12.2019. Ilta kaupunginmuseolla huipentuu Vimma-palkinnon luovuttamiseen, joka myönnetään vuoden vaikuttavimmalle suoritukselle vammaiskulttuurin alalla.
Jos et jaksa odottaa juhlapäivään saakka, ei mitään hätää! DiDa järjestää IPI Kulmakuppilan kanssa yhteistyössä ennakkoklubin perjantaina 15.11. osana Kallio Kipinöi viikkoa.
Kutkuttava ja moninainen taide kutsuu juuri sinut mukaan kokemaan vuoden suurimpia, jaettuja tunteita!
© 2019 Kynnys Ry - dida | [email protected]
Helsingin kaupunginmuseon kuvien kuvaaja: Yehia Eweis/Helsingin kaupunginmuseo.